فهرست مطالب
نشریه پژوهش های حقوقی انتظامی
پیاپی 6 (پاییز 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/09/30
- تعداد عناوین: 6
-
صفحات 7-30زمینه و هدف
از مهم ترین اهداف برای واردکردن مرتکبان جرم به چرخه دادرسی کیفری، اصلاح و بازپروری آنان، التیام آلام بزه دیده (قربانی)، بازپروری و اصلاح مجرم، همچنین مصون نگه داشتن جامعه از تکرار رفتارهای مجرمانه است.
روش تحقیق:
روش تحقیق این مقاله، اسنادی- کتابخانه ای است که با چهار تحقیق میدانی همراه شده تا رویکرد جدید قانون گذار را به طور واقع گرایانه، تبیین کند. این تبیین باید تا آنجا ادامه یابد که ماموران و قضات متصدی پرونده کیفری، با سیاست مقتضی بودن تعقیب و حبس زدایی همراه شده و بدان عمل کنند.
یافته هابر پایه یک استدلال عقلی، اگر این اهداف، بدون تعقیب کیفری متهم یا بدون مجازات، حاصل شود، می توان گفت با هزینه ای کمتر به نتیجه ای بهتر، دست یافته ایم. به سخن دیگر، در چرخه عبرت، ضمن به حداقل رساندن فرایندهای دادرسی، از چرخه ی تکرار جرم (زندان، آزادی و زندان) پیشگیری کرده ایم. قانون گذار برای باز اجتماعی کردن مجرمان و مبارزه با معضل تکرار جرم، جایگزین های تعقیب (بایگانی پرونده، تعلیق تعقیب و تعویق آن) و جایگزین های مجازات (معافیت از کیفر، تعویق صدور حکم و تعلیق مجازات) را تصویب کرده است. شرط برخورداری از این مزایای قانونی، فقدان سوءپیشینه موثر کیفری (جرم اولی ها) و موافقت بزه دیده است.
نتیجهامروزه آثار منفی زندان ثابت شده و به ویژه در خصوص جرایم خرد و جرم اولی ها، باید قبل از واردکردن آنان به فرایند رسمی دادرسی، ابتدا به این سوال پاسخ داده شود که آیا تعقیب کیفری آنان، ضرورت دارد؟ در این مقاله، علاوه بر پاسخ به این سوال، به تعیین وظایف مجریان قانون (مامور، دادستان و قاضی دادگاه) نیز پرداخته شده است.
کلیدواژگان: جرم اولی ها، جایگزین تعقیب، جایگزین مجازات، تکرار جرم، حبس زدایی -
صفحات 31-58زمینه و هدف
زبان شناسی حقوقی محصول پیوند دو حیطه زبان شناسی و حقوق، و بعنوان زیر شاخه ای از زبان شناسی کاربردی محسوب می گردد که به کاربرد روش های زبان شناسانی در بافت قانون به جهت کشف حقایق قضایی در زمینه های زبان کلامی و مکتوب متهم، شهود و بازپرس می پردازد. در خصوص مطالعه نقش و تاثیر زبان شناسی حقوقی در قرارهای تامین کیفری می توان اذعان داشت که تحلیل زبان شناسانه متون نوشتاری قرارهای صادره می تواند خلا موجود در این حوزه را تا حدی ترمیم نماید.
روش شناسی:
روش تحقیق حاضر و بکار رفته در این پروژه بصورت توصیفی بوده است که به بیان و تحلیل زبان شناسی حقوقی و تاثیری که می تواند در قرار تامین کیفری در دادسرای عمومی وانقلاب شهر مقدس مشهد داشته باشد می پردازد. به منظور انجام این تحقیق، پژوهش حاضر تا حدودی به جهت دسترسی تعدادی پرونده موجود به مطالعه با کسب اجازه از جانب دانشگاه آزاد اسلامی مشهد وهمکاری صمیمانه دادسرای عمومی و انقلاب شهر مقدس مشهد در یک بازه زمانی خاص و بسیارمحدود برای انجام تحقیق را داشته است. در ادامه، پیکره داده های زبانی این پژوهش عبارت از50 رای قرارتامین کیفری دادسرای عمومی و انقلاب مشهد مقدس با موضوعات مختلف کیفری است که بعنوان نمونه دو قرار به روش تحلیلی توصیفی، از نوع تحلیل محتوا مورد بررسی می شوند.
یافته ها و نتیجه گیرینتایج حاصله از پژوهش نشان از التزام و ضرورت توجه کافی به تاثیر و نقش زبان شناسی حقوقی در قرار های کیفری می باشد. بدین مفهوم که در عصر کنونی، اهتمام بر استفاده از حداکثر پتانسیل زبان در بافت حقوقی می تواند به غنا و تاثیر هر چه بیشتر آرای صادره بیانجامد.
کلیدواژگان: زبان شناسی حقوقی، قرار تامین کیفری، دادسرا -
صفحات 59-84زمینه و هدف
حفظ کرامت و ارزش های والای انسانی، احترام به آزادی های مشروع و حقوق شهروندی و رعایت اصول و ارزش های اسلامی در گرو اقدامات صحیح و عادلانه عوامل دستگاه قضایی است. ضابطان قضایی به عنوان بازوان اجرایی نظام قضایی در مقام کشف جرم، در دستیابی به عدالت کیفری و نزدیک شدن هر چه بیشتر به نظام کیفری مطلوب و کارآمد، نقش مهم و قابل توجهی دارند.
روش تحقیق:
این تحقیق به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.
یافته هابا توجه به قسمت اعظم وظایف و اختیارات ماموران پلیس به عنوان ضابطان عام دادگستری، جایگاه آن ها نسبت به سایر ضابطان مهم تر و پررنگ تر است. البته کلیه کارکنان نیروی انتظامی به عنوان ضابط دادگستری تلقی نمی شوند؛ بلکه آن دسته از کارکنان که در راستای انجام وظایف محوله از سوی مقامات قضایی اقدامات لازم را انجام می دهند یا آن دسته که در حال ماموریت در برخورد با جرایم مشهود اقدام می نمایند، به عنوان ضابط دادگستری محسوب می شوند.
نتیجههر مامور پلیس صلاحیت لازم برای مقام ضابط قضایی را ندارد، بلکه آن دسته مامورانی ضابط قلمداد می شوند که آموزش های لازم را سپری کرده باشند. حفظ حقوق و آزادی متهم ایجاب می کند وظایف و اختیارات ضابطان تحت نظارت مستمر مقام قضایی باشد که بر عهده دادستان است.
کلیدواژگان: ضابطان دادگستری، جرایم مشهود، ضابطان عام -
صفحات 85-100زمینه و هدف
هدف اصلی این مطالعه تبیین نقش و جایگاه قوانین و حقوق امنیتی مردم به عنوان حقوق شهروندی است.
روش تحقیق:
این مطالعه به روش اسنادی انجام شده است و برای جمع آوری داده ها، از ابزارهای اسناد و مدارک موجود و مقالات و پایان نامه های تدوین شده استفاده شده است.
یافته هاآنگاه که سخن از دموکراسی، جامعه درونی، توسعه، مشارکت و انواع آن به بیان می آید، بحث شهروندی نیز پیش کشیده می شود. شهروندی و جامعه مدنی دو مفهومی است که همواره با یکدیگر همراه بوده اند و درواقع مهم ترین ویژگی جامعه مدرن، پیوستگی تفکیک ناپذیر آئین شهروندی و مشارکت های مدنی به منظور رشد حیات مدنی به سمت تکوین جامعه مدنی است. لازمه اجرای هر قانون آگاهی دادن به شهروندان و شناخت حقوق شهروندی است که آن هم در سایه امنیت اجتماعی پایدار، حیات می یابد. حفظ یا ارتقای امنیت اجتماعی به واسطه استقرار نظم و انضباط با اجرای قوانین و مقررات توسط پلیس، کارکردهای مثبتی برای جامعه در پی دارد. قوانین و مقررات باید حداقل محدودیت ها را برای شهروندان در پی داشته و برای آنان خوشایند باشد. آگاهی انسان ها از حقوق شهروندی موجب رعایت بیشتر قوانین و مقررات می شود.
نتیجهوضع قوانین و مقررات در جامعه و اجرای درست آن هدف نهایی تضمین حقوق شهروندی است.
کلیدواژگان: ارتقای امنیت، نظم و انضباط، حقوق شهروندی، حیات مدنی -
صفحات 101-126زمینه و هدف
نگاشته ی پیش رو درصدد است به بررسی آراء و نظرات امام خمینی و سایر فقهای اسلام به تحلیل دفاع مشروع در قتل عمد پرداخته و از این گذر به قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و بررسی یک رای قضایی در رابطه با دفاع مشروع پرداخته است.
روش تحقیق:
این تحقیق به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.
یافته هادفاع به عنوان اقدام مبتنی بر فطرت انسان موردقبول تمامی فقها قرارگرفته است. دفاع مشروع از منظر امام خمینی قدرتی است بازدارنده که به موجب آن، حق انجام عملی که شرعا ضروری است، برای شخص، علیه دیگری وجود دارد تا خطر واقعی حال و غیر مشروع را دفع کند. برای تحقق دفاع مشروع مجموعه ای از شروط لازم است که برخی از آن ها در خصوص مهاجم و برخی دیگر در رابطه با مدافع است. شرایط مربوط به مهاجم، فعلی یا قریب الوقوع بودن خطر و نامشروع بودن تهاجم است و شرایط مربوط به مدافع عبارت اند از ضروری بودن فعل دفاعی.
نتیجهاز منظر امام خمینی برای تحقق دفاع مشروع باید میان رفتار ارتکابی مهاجم و دفاع شخص مدافع تناسب وجود داشته باشد. بدین معنا که مدافع باید از مراتب پایین دفاع مشروع اقدام به دفاع از خود کند.
کلیدواژگان: دفاع مشروع، حمله، ضرورت -
صفحات 127-142زمینه و هدف
از دیدگاه جرم شناسی بزه ضرب وجرح عمدی ازجمله جرائمی است که شدت و ضعف آن در نقاط مختلف و برحسب شرایط مکانی و زمانی متغیر است و عوامل مختلفی همچون خصوصیات قومی، شخصیتی، جغرافیایی، مزاجی و نیز محیط زندگی در بروز و ظهور این پدیده موثر است.
روش تحقیق:
این تحقیق به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.
یافته هادر این نوشته پیشگیری از ضرب وجرح عمدی در نیروهای مسلح مطابق اصول جرم شناسی پیشگیری بررسی می شود. در سازمان های نظامی به لحاظ ساختار و نوع ماموریت همواره امکان بروز رفتارهای پرخاشگرانه وجود دارد که ممکن است به وقوع ضرب وجرح نیز بیانجامد. امروزه این اصل که پیشگیری بهتر از مجازات است موردتوجه بسیاری از اندیشمندان علوم جنایی و همچنین قانون گذاران واقع گردیده است. پیشگیری یکی از شاخه های جرم شناسی کاربردی است که به کیفری و غیر کیفری تقسیم می شود.
نتیجهپیشگیری غیر کیفری اقدامات اجتماعی و وضعی پیشینی یا کنشی است که به منظور جلوگیری از ارتکاب جرم در جامعه اجرا می شود. پیشگیری کیفری اقدامات پسینی و واکنشی است که با استفاده از کیفرهای متناسب قطعی و شدید به مقابله با بزه کاری می پردازد و در بین شیوه های موثر پیشگیری آگاه سازی کارکنان در مورد پیامدهای ناشی از ضرب وجرح عمدی دارای اولویت است.
کلیدواژگان: جرم شناسی کاربردی، جرم شناسی پیشگیری، ضرب وجرح عمدی، نیروهای مسلح
-
Pages 7-30Background and Aim
Among the most important goals is to introduce the perpetrators of crimes into the criminal procedure, rehabilitation, to heal the victims of the victim, to rehabilitate and reform the offender, and to protect the community from repeating criminal behavior.
Research MethodThe research method of this paper is a documentary-library that is combined with four field studies to illustrate the realistic approach of the new legislator. This explanation should continue as long as the prosecutor's officers and judges coincide with and pursue the appropriate policy of pursuing and detaining them.
FindingsBased on rational reasoning, if these goals are achieved without prosecution of accused or unpunished, we can say that with lower costs, I have achieved better results. In other words, in the cycle of evidence, while minimizing the process of proceedings, we have prevented the cycle of repetition of crime (prison, freedom and prison). The legislator has approved the prosecution alternatives (file archives, suspension of prosecution and deferral) and alternatives to punishment (exemption from punishment, postponement of sentencing and suspension of punishment) for re-offending offenders and combating duplication of crime. The condition for obtaining these legal benefits is the lack of effective criminal penalties (criminal offenses) and the consent of the victim.
ConclusionThe negative effects of the established prison and especially on crimes and crimes of the first parents should be answered first before they are brought to the formal hearing process, is it necessary to prosecute them? In this paper, in addition to answering this question, the duties of the law enforcement agents (the agent, the prosecutor and the judge of the court) are also dealt with.
Keywords: Primitive Crime, Substitute For Pursuit, Substitute For Punishment, Repeat Offense, Detention -
Pages 31-58Purpose
Forensic linguistics is the product of two areas of linguistics and law, and is considered as a sub-branch of applied linguistics that concerned with the linguistic methods in the context of the law in order to discover judicial facts in the areas of language, both verbal and written, accused, witnesses and investigators.
Methodologythe present study used descriptive analysis in order to analyze forensic linguistics and concerned with its role on criminal verdicts in General and Revolutionary Court in Mashad. In order to do this research, this study had access to few cases with permission from the Islamic Azad University and sincere cooperation of General and Revolutionary Court in Mashad. Then, the body of language data of this study consists of 50 verdicts on different criminal issues that two verdicts are chosen in order to analyze.
Results and ConclusionThe results of the study show the importance and the adequate attention to the impact and the role of forensic linguistics on criminal verdicts. That is, the emphasis on maximum use of language potential in legal contexts can lead to the richness of issued verdicts in the current era,
Keywords: Forensic Linguistics, Criminal Verdict, Court -
Pages 59-84Background and Objectives
Maintaining human dignity and values, respecting legitimate freedoms and citizen rights, and observing the principles and values of Islam depends on the correct and fair actions of the agents of the judiciary. Judicial punishment as an executive arm of the judiciary plays an important and significant role in discovering Crime, in obtaining a criminal justice system, and as more and more as a criminal prosecutor approached.
Research methodThis research was conducted using descriptive-analytical method and using library resources.
FindingsConsidering the vast majority of duties and powers of Police Officers as general Law Enforcement, their position is more important than other policymakers. Not all Law Enforcement personnel are considered as legal judges; rather, those employees who take the necessary actions in the course of carrying out duties performed by the judicial authorities or those who are engaged in dealing with evident crimes are considered to be judges.
ConclusionNo police officer has the necessary qualifications for judicial office, but they are considered to be officials who have been trained. The maintenance of the rights and freedoms of the accused requires the duties and authority of the defendants to be under the constant supervision of the judicial authority charged with the prosecution.
Keywords: Law Enforcement Officials, Evident Crimes, Public Relations -
Pages 85-100Background and Objectives
The main purpose of this study is to explain the role and status of people's rights and laws as citizen's rights.
MethodologyThis study was carried out in a documentary manner. For collecting data, used documents and published articles and theses have been used.
FindingsAs speaking about democracy, internal society, development, participation and its types, the citizenship debate is also being advanced. Citizenship and civil society are two concepts that have always been with each other, and in fact the most important feature of modern society, the association of citizenship and civil partnerships in order to develop civil life towards the development of civil society. The implementation of provision requires citizens to be informed and to recognize the rights of citizens who live under the protection of sustainable social security. Maintaining or enhancing social security through the establishment of discipline by enforcing laws and regulations by the police, has a positive effect on society. The rules and regulations must be at least for the citizens and welcome to them. Awareness of human rights of citizenship leads to more observance of laws and regulations.
Conclusionthe rules and regulations in the community and the correct implementation of this is the ultimate goal of guaranteeing citizenship rights.
Keywords: Promotion Of Security, Discipline, Citizenship Rights, Civil Life -
Pages 101-126Background and Aim
The present paper aims to examine the views of Imam Khomeini and other Islamic jurists on the analysis of the legitimate defense in the murder and, through this passage, to the Islamic Penal Code of 2014, and to examine a judicial decision regarding legitimate defense.
Research methodThis research was conducted using descriptive-analytical method and using library resources.
FindingsDefense as an action based on the human nature of all jurists is considered. The legitimate defense from Imam Khomeini's point of view is a deterrent to the right to perform what is necessary for a person, against another to repel the actual and unlawful real danger. To achieve legitimate defenses, a set of conditions is required, some of which are about the attacker and others are related to the defender. The conditions for an attacker are both the present or imminent danger and the illegitimacy of the offensive, and the terms of the defender are the necessity of the defense verb.
ConclusionFrom perspective of Imam Khomeini, to achieve legitimate defense, there must be a fit between the attitude of the attacker and the defendant's defense. In this sense, the defender must defend him from a low level of legitimate defense.
Keywords: Defense, Promotion Of Security, Legitimate Defense -
Pages 127-142Background and Aim
From the perspective of criminology, intentional crime is one of the crimes whose severity and weakness varies in different places, depending on the spatial and temporal conditions. Various factors such as ethnicity, personality, geography, temperament and the environment of life in the emergence and appearance of this Phenomenon are effective.
Research methodThis research was conducted using descriptive-analytical method and using library resources.
FindingsIn this article, prevention of deliberate intent in the armed forces is examined in accordance with the principles of preventive criminology. In military organizations, due to the structure and type of mission, there is always the possibility of occurrence of aggressive behaviors that may lead to a dysfunction. The principle that prevention is better than punishment has come to the attention of many criminal science thinkers as well as legislators. Prevention is one of the branches of applied criminology that is divided into penal and non-penal.
ConclusionNon-penal prevention is a social and institutional measure of a priori or act that is carried out in order to prevent the commission of a crime in society. penal prevention is a follow-up and response measure that uses punitive and severe penalties to deal with delinquency and among effective means of preventing employees from informing about the consequences of a deliberate crash.
Keywords: Applied Criminology, Criminology Of Prevention, Deliberate Threat, Armed Forces